HTML

Alföldgazdaság

Alföldekről minden, világ síkságai egíyesüljetek!

Etarget hírdetés

Partnerek

Friss topikok

Címkék

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Indavideó

Indafotó képek

Dél-Alföld turisztikai régió

2012.05.19. 15:57 :: rakiczki

Baja (Bács-Kiskun megye) - A Duna mellett sokszínű népességgel rendelkező hely kisvárosi hangulattal. Korábbi vásárváros jellegét épületei is tükrözik. Látnivalói: Városháza, ferences templom, Szent Péter és Pál - templom, Zsinagóga, szerb templom. Híres a bajai halászlé. Békéscsaba (Békés megye) - A csabai kolbász hazája. nevezetes még a Szlovák tájház, az evangélikus Nagytemplom, a Munkácsy Múzeum, a Munkácsy - emlékház, a Meseház és a Gabonamúzeum. Csongrád (Csongrád megye) - A Tisza és a Körös talákozásánál terül el, háérom műemléki halászházzal, a Tari László Múzeummal és a Gyógyfürdő és Szabadidőközponttal. Gyula (Békés megye) - Ideális hely a pihenni vágyók számára, gótikus vára a 15. század óta áll itt. Az ország egyik legszebb romantikus hangulatú fürdője a Várfürdő. Neves még a Százéves cukrászda, az Erkel Ferenc-ház, a Ladics-ház, a Kohán György Múzeum.

Aváros népszerű terméke a gyulai kolbász, melynek történetét a Húsipartörténeti Gyűjtemény ismerteti. Figyelmet érdemel továbbá a Szűz-Mária- kegy- és emléktárgyak Gyűjteménye és a 8 km-re fekvő Tanyamúzeum is. Hajós (Bács-Kiskun megye) - A svábok által egyforma stílusban és magasságúra épített pincék sora lenyűgöző látvány. A helységet szőlőtermő vidék veszi körül. Hódmezővásárhely (Csongrád megye) - Népművészete révén vált ismertté a helység, ezt Népművészeti Tájház tárja a közönség elé. Az Alföld képzőművészetét az Alföldi Múzeum alkotásai ábrázolják. Legszebb fazekastárgyait a Csúcsi fazekasházban csodálhatják meg a vendégek. Zsinagógája a szecessziós építészet remeke. A Tornyai János Múzeumban kőkori Vénusz szobot és archeológiai leletet tekinthetünk meg. Kalocsa (Bács-Kiskun megye) - A fűszerpaprikájáról és csipkéjéről híressé vált helység népművészeti kincsekben bővekedik (Népművészeti tájház, Magyar Fűszerpaprika Múzeum). Érseki bazilikája impozáns barokk műalkotás. Igen gazdag az Érseki Palota kincstára. Kecskemét (Bács-Kiskun megye) - Barackpálinka és Kodály-módszer, ami első hallásra a városról az idegennek eszébe juthat. Nevezetességei: Kossuth tér, szecessziós Városháza, Szent Miklós-templom, Cifrapalota, piarista templom és rendház, evangélikus templom, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Magyar Naiv Művészek Múzeuma, Szórakaténusz Játékmúzeum. Fotómuzeuma kuriózum Magyarországon. A pálinkagyártással a Zwack Gyümölcspálinka-főzde termeiben ismerkedhetünk meg. Kiskunfélegyháza (Bács-Kiskun megye) - A város Városházája az egyik legszebb szecessziós épület.

A Hattyúház nevű épületben Petőfi Sándor lakott gyermekkorában. Családjának fennmaradt tárgyait a Petőfi Múzeum őrzi. A Hattyúháztól pár lépésnyire, ugyanazon utcában Móra Ferenc szülőháza áll, mely ma szintén múzeum. Érdemes ellátogatni a Kiskun Múzeumba is. Kiskunhalas (Bács-Kiskun megye) - A halasi csipke a település világhírű terméke, ennek különleges alkotásaiba nyújt betekintést a Csipkeház. További látnivalók: Szentháromság tér a kereszttel illetve a Szent Péter és Pál templommal, Zsinagóga, Szélmalom, Torma János Múzeum. Termálfürdőjében az izületi és gerincbetegegségekre hatásos vizet találhatnak a gyógyulni vágyók. A közelben fekszik a Fehér-tó és a Sós-tó. Kiskunmajsa (Bács-Kiskun megye) - Jó borairól és gyógyvizéről ma már egyaránt ismert város. A fürdőzőket és betegeket a Jonathermál vize gyógyítja. Lajosmizse (Bács-Kiskun megye) - Gasztronómiai élményt jelent felkeresni a települést a Tanyacsárdával - cigányzene, lovaglás és lovasbemutató ismertet meg az Alföld népi kultúrájával. Lajosmizse - Bene különlegessége a Tanyamúzeum. Mezőhegyes (Békés megye) – Állami ménesbirtokát II.József császár 1784-ben alapította, a Világörökségek Várományosa. Ópusztaszer (Csongrád megye) - A honfoglalók Zalán bolgár vezér legyőzése után harmincnégy napig együtt maradtak és "azon a helyen a vezér és nemesei elrendezték az országnak minden szokástörvényét...", s "azt a helyet a maguk nyelvén Szerinek nevezték el, mert ott ejtették szerét az ország egész dolgának" (Anonymus).

Az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark a Feszty körképpel és kiállításokkal, rendezvényekkel emlékezik meg a történelem jeles eseményeire, alakjaira. Szarvas (Békés megye) - A helység idegenforgalmi hírnevét a Szarvasi Arborétum alapozza meg, ahol 86 ha területen mintegy 1600 növény látható. Szarvas ún. szárazmalma egyike a három fennmaradottnak az országban. A Szlovák Parasztházban a helyi szlovák kultúra tárgyait állították ki. A város egy része a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozik. Szeged (Csongrád megye) - A Tisza és Maros találkozási pontján fekvő nagyváros, melyet nem csak a Pick-szalámi és a fűszerparika illetve a szegedi halászlé hazájaként ismerünk. Legfőbb nevezetessége a Dóm tér a neoromán stílusú Dómmal, az ország második legnagyobb templomával. Ezen a téren csodálhatók meg nyaranta a Szegedi Szabadtéri Játékok rendezvényei is. További látványosságot ígér még a a Széchenyi tér és a Reök-palota.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alfoldgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr904525985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása