HTML

Alföldgazdaság

Alföldekről minden, világ síkságai egíyesüljetek!

Etarget hírdetés

Partnerek

Friss topikok

Címkék

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Indavideó

Indafotó képek

Észak-Alföld turisztikai régió

2012.05.19. 15:56 :: rakiczki

Csaroda (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) – Értékes temploma már 700 esztendeje áll, falait 1640-ben fehér színűre festették és virágmintákkal díszítették. Debrecen (Hajdú-Bihar megye) – Az ország második legnagyobb városa. Jelképes épülete a református Debreceni Nagytemplom, de neves még a Református Kollégium is sok híres diákja miatt. Az Aranybika Szálló Magyarország legrégebb óta működő hotelje. További nevezetes épületei a klasszicista Városháza, a református Kistemplom, a Veres-templom, a Zsinagóga, a görög-katolikus templom, a Kossuth Lajos Tudományegyetem, Közép-Európa legnagyobb szélmalma, az Állatkert és a Nagyerdő Gyógyfürdő. Hajdúböszörmény (Hajdú-Bihar megye) – Magyarország ősi települései közé tartozik, melynek fennmaradt korai településszerkezete. Fontos látnivalói a református templom, a Hajdúsági Múzeum, a Szabadtéri Múzeum. Hajdúszoboszló (Hajdú-Bihar megye) – A „reumások Mekkájaként” ismert város, melynek gyógyvíze 1100 m mélyből tör fel. Igazi fürdőváros több gyógyüdülővel és stranddal az élményfürdőzők számára is. Jászberény (Jász-Nagykun-Szolnok megye) – Többszáz esztendeig a 13. században idevándorolt jászok népcsoportjának központja volt.

nyíregyháza.JPG

A Szűz Mária-templom tornyát a szent korona mása díszíti. Érdemes látogatást tenni a Jász Múzeumba is, ahol „Lehel kürtje” látható. Termálfürdőjének vize a csont- és mozgásszervi betegségekre fejt ki gyógyító hatást. Az Állatkertben nem csak egzotikus de hazai állatok is megtekinthetők. Kisvárda (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) – Leghíresebb nevezetessége a 15. században emelt vár reneszánsz árkádjaival. Az épület történetét a Rétközi Múzeum anyaga dolgozza fel. Máriapócs (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) - Híres zarándokhely. Görög – katolikus bazilikája könnyező Madonna-képe miatt vált ismertté. 1756-ban II.Pius pápa emelte basilica minor rangra templomát. 1991-ben II. János Pál pápa is felkereste. Mezőtúr (Jász-Nagykun-Szolnok megye) – Már a középkorban ismert volt fazekasságáról és élénk vásárairól. Erre utal a Túri Fazekasmúzeum és a Badár Balázs Fazekasház. Termálfürdőjének vize a reumatikus izületi bántalmak kezelésére szolgál. Nádudvar (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) – A Hortobágy közelében fekvő település már 200 éve a fazekas mesterek otthona. Növényi ornamentika és a geometriai formák nyernek hangsúlyt a helyi fazekas művészetben. Mindezt a Fazekasműhelyben csodálhatják meg a vendégek. Nyírbátor (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) – Legfőbb látványossága a Johannes Paul által épített Szent György-templom, gótikus mestermunka a 15. századból külön magasodó harangtoronnyal. A katolikus Minoritatemplom barokk stílusban épült. A Báthory Múzeum a nemesi családok életébe enged bepillantást. Nyíregyháza (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) – A várostól 4 km-re fekszik a neves Sóstófürdő, hol a fürdőkultúra immár 300 éves múltra tekint vissza. Érdemes megtekinteni az Állatkertet, mely a 2. legnagyobb az országban.

Figyelemre méltó a 7,5 ha fekvő Múzeumfalu. Látnivalók még: Városháza, Megyeháza, Nyírvíz-palota, görög-katolikus püspöki palota, Kállay Gyűjtemény, Jósa András Múzeum. Szatmárcseke (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) – Temetője egyedülálló Európában 600 csónakformájú sírjával. Itt nyugszik Kölcsey Ferenc, a Himnusz szerzője. A Kulturházban a Kölcsey-emlékszobában ismerkedhetünk meg életével, személyiségével és alkotásaival. Szolnok (Jász-Nagykun-Szolnok megye) – A Tisza és a Zagyva találkozási pontjában elterülő város főbb emlékei a Városháza, az Evangélikus templom, a Szigligeti Színház. A Szolnoki Gyógyfürdőben a reumatikus és nőgyógyászati problémákkal küzdők találhatnak kezelésre. Érdemes sétát tenni a Tisza partján vagy ellátogatni a Szolnoki Művésztelepre (1902), a Damjanich Múzeumba vagy a Szolnoki Galériába, a barokk ferences templomba, a Milléri szivattyútelepre és a Magyar Repüléstörténeti Múzeumba. Tarpa (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) – Különlegessége a fatetős szárazmalom, mely jelentős ipartörténeti emlékmű. A helység református temploma a 15. századból származik. Tákos (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) – Református temploma a „Mezítlábos Notre-Dame elnevezést kapta, a népi építészet gyöngye 1760-ból. Tiszadob (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) - Itt kezdték meg a Tisza szabályozást 150 évvel ezelőtt Széchenyi István kezdeményezésére. Ennek emlékére emlékművet állítottak.

Az Andrássy kastély (1860) eklektikus stílusban épült, mesekastélyokat juttat látogatói eszébe, parkjának labirintusa a maga nemében egyedülálló az országban. Tiszakürt (Jász-Nagykun-Szolnok megye) - 1880-ban alapította Arborétumát saját birtokán, a Tisza árterében Bolza Péter. A parkban 600 különböző növényfaj található meg. Túristvándi (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) – 18. századi vízimalma még ma is működik. Szabadtéri Néprajzi Múzeumában megtekinthető a helység 500 esztendős gótikus református temploma. Túrkeve (Jász-Nagykun-Szolnok megye) – A helység nevét a Finta – testvérek tették világhírűvé, műveiket a Finta Múzeum ismerteti meg a közönséggel. A településen 2000 m-ről tör fel a kén- és jódtartalmú termálvíz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alfoldgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr454525983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása